Geschiedenis van Marbella

Het is opvallend dat er over de geschiedenis van Marbella eigenlijk nog niet zoveel bekend is. Wel weten we dat er voor het eerst naar deze plaats werd verwezen in teksten die werden gebruikt door Islamitische reizigers. Onderzoek heeft aangetoond dat deze teksten afkomstig zijn uit de Middeleeuwen. Gedurende de Islamitische overheersing was Marbella een ommuurde stad. In die tijd was er nog geen sprake van “Marbella”, maar wel van “Marbil-la”.

Wanneer je vandaag de dag een bezoek brengt aan Marbella of er een vakantie naar boekt, dan is één van de vele bezienswaardigheden die je absoluut gezien moet hebben het plaatselijke kasteel. Dit kasteel werd gebouwd ten tijde van de Islamitische overheersing en bevond zich binnen de muren van de stad en omgeven door een gracht. Uiteraard had deze gracht een beschermend karakter en werden vijanden er op die manier toe gedwongen om zich naar één van de drie zwaar bewaakte toegangspoorten te begeven. Op deze manier was het voor de inwoners veel eenvoudiger om vijandige aanvallen te verdedigen.

We maken een sprong naar het jaar 1485 toen Marbella werd veroverd door de katholieke koning Fernando. Deze verovering heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de plaats. De stedelijke structuur van de plaats onderging dan namelijk grote veranderingen. Deze veranderingen legden de basis voor een paar eeuwen waarin Marbella een stevige economische groei meemaakte. De belangrijkste economische activiteiten waren in die tijd landbouw, veeteelt en visserij. Ook de zoete wijnen die nog afstammen uit de Arabische periode bleven uitermate populair.

Ook tijdens de industrialisatie die in de negentiende eeuw werd doorgevoerd vertegenwoordigde Marbella een belangrijke rol in Spanje. Naast de landbouw die een erfenis was uit het verleden deed in deze periode ook de mijnbouw het goed. Toch, ondanks de toch wel interessante en positieve geschiedenis die Marbella heeft meegemaakt moet het gezegd dat het echte keerpunt er voor de plaats pas aan het einde van de twintigste eeuw kwam. Toen werd deze fantastische bestemming immers opgemerkt als aantrekkelijk toeristisch gebied. Deze vaststelling zorgde voor een ongekende boost voor de zo al niet arme stad waardoor een mondain vakantieoord ontstond met één van de mooiste havens die Europa te bieden heeft.